Arduino – Projekt 16: relee

Eesmärk

Selles peatükis tutvume releega ja õpime kuidas seda Arduinoga kontrollida.

Vajalikud komponendid

  • relee (KY-019)
  • DC mootor

Mis on relee ja selle kontrollimine Arduinoga

Relee on lihtsalt öelduna elektriline lüliti (relay). Selle eeliseks on võimalus väikese võimsusega juhtida palju kordi suuremaid võimsusi. Elektrilised releed võivad reageerida tüüpilistele vooluparameetritele nagu vool, pinge, sagedus, võimsus, elektriahela takistus, induktiivsus või  mahtuvus.

Tööpõhimõte on neil lihtne: pinge abil kontrollitakse releemähist, mis pingestamisel tõmbab mehhaanilist hooba enda poole või pinge eemaldamisel vabastab selle. Järgmisel joonisel on relee kolme klemmiga, mis võimaldab kahte olekut:

  • NORMAALOLEKUS AVATUD (Normally Open, N/O) – sellisel juhul on kontakti pole ja kui mähis pingestatakse tekib vooluring
  • NORMAALOLEKUS SULETUD (Normally Closed, N/C) – sellisel juhul vooluring toimib ja kui mähis pingestada, siis ühendus katkeb

Oma tööpõhimõttelt olla lüliti, konkureerib ta kindlasti transistoriga. Relee valimisel võta arvesse:

  • relee töötab nii alalis- kui ka vehelduvvooluga
  • ei pea kartma tagasivoolu
  • töötavad ekstreemsemates temperatuurides
  • releed on aeglasemad ja lärmakamad
  • ei vaja suurte võimsuste korral eraldi jahutust

Selles projektis kasutame ühe kanaliga releemoodul KY-019 (relay module), mis töötab 5V’ga ja suudab taluda kuni vahelduvvoolu 250VAC 10A ja alalisvoolu 30VDC 10A.

Lisaks on need varustatud oleku näitamiseks LED tulukesega. Seda võiks kasutada näiteks kohvimasina sisselülitamiseks läbi interneti või kodu tulede sisse-välja lülitamiseks. Meie õpime selle põhimõtet ja kasutame seda alalisvoolu mootori käivitamiseks läbi 9V patarei.

Ja kood näeb välja nagu LED’iga ühendamise puhul:

int relay = 10;

void setup () {
  pinMode (relay, OUTPUT);
}

void loop () {
  digitalWrite (relay, HIGH);
  delay (1000);
  digitalWrite (relay, LOW);
  delay (1000);
}

 

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale