Töö tabulaatoritega (HARJUTUS 14)

Tabulaator

Mõnikord on tekstis paigutada sõnu või tekstiosi kohakuti nagu tabelis. Seda tööd lihtsustavad tabulaatorid. See on klahv klaviatuuril vasakus ääres – TAB-klahv.

tab2.gif

Klikkides antud klahvil, viiakse dokumendis kursor edasi 1 tabulaatori võrra, mis on vaikimisi 1/2 tolli e. 1,27 cm vahega.

73.gif

Tabulaatori pikkuse määramine

Tabulaatori pikkust saab kasutaja muuta joonlauale lisatavate ankrutega. Joonlaua sisselülitamiseks vali menüüst Vaade>Kuvamine>Joonlaud.  Märgise paigaldamiseks klõpsa sobival kohal joonlaual. Märgis ilmub joonlauale. Vali järgmine märgis ja klõpsa sobival kohal jne. Märgist saad muuta, kui klõpsad horisontaaljoonlaua vasakus otsas asuvat nuppu tab_v.png, kuni see muutub soovitud tüüpi tabeldusmärgiks: vasak-tabelduskohaks, parem-tabelduskohaks, kesk-tabelduskohaks, kümnend-tabelduskohaks või püstjooneks.

jl_tab.png
Tabulatsioonimärke on kokku viis:

  • tab_v.pngvasak-tabelduskoht – tekst joondatakse vastu vasakut tabelduskohta.
  • tab_k.pngkesk-tabelduskoht – tekst joondatakse tabelduskoha alla.
  • tab_p.pngparem-tabelduskoht – tekst joondatakse vastu paremat tabelduskohta.
  • tab_ky.pngkümnendtabelduskoht – teksti komakohad joondatakse tabelduskoha alla.
  • tab_py.pngpüstjoon – vertikaalne joon, mis eraldab tabelduskohti.

Vajutus Tab-klahvile viib kursori hüppeliselt järgmise märgiseni. Mägiseid saabe hiire abil lohistada sobivasse kohta. Joonlaualt väljalohistades tabeldusmärgised kustutatakse.

Tabulaatorite vormindamine

Tabelduskohtade vormindamiseks tee topeltklikk tabulatsioonimärgisel. See avab tabelduskohtade vorminduse akna, mis kuvab kõik lisatud tabelduskohad, nende joonduse ja pilgupüüdjad.

246.jpg

Tabulaatorite kasutamise näide

Koostame näitena pisikese toodete hinnakirja. Avame selleks tühja dokumendi ja lisame esimese toote nimetuse.

247.jpg

Seejärel tee tee klikk joonlaual ~5cm peal.

248.jpg

Nüüd vajuta TAB-klahvi ning kursor liigub antud märgini. Tee tabulatsioonimärgil topeltklikk ning avanenud aknas vali tabelduskoht 5cm ning pilgujuht punktiir. Vajuta OK ning peaksid nägema punktiiri

249.jpg

Vajuta Enter ja programm säilitab tabulatsioonimärgi. Kirjuta toote nimetus, vajuta TAB ja sisesta hind.

250.jpg

Harjutus 14

Ava kinnituskiri.docx. Antud dokumendi probleemiks on see, et kui kasutaja üritab punktiirile kirjutada, siis need “jooksevad eest” ja kogu dokument on rikutud.

Sinu ülesandeks on punktide asemele luua tabulaatorite abil pilgupüüdjad, et sinna kirjutamisel säilib üldine vormindus.

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale