17 – Godot – kaamera ja parallaks taust

Kasutame eelmises peatükis loodud projekti ning muudame oma maailma nüüd suuremaks.

Vaikimisi on kaamera fikseeritud ekraani suurusega. Ehk kui üritame ekraani mõõdust välja liikuda, siis ei näe me midagi. Selle olukorra parendamiseks tulebki luua uus kaamera ja panna see mängijat jälitama.

Kaamera lisamine

Uue kaamera loomiseks tekita enne uus stseen (Scene>New Scene) ja loo uus sõlm Camera2D.

Salvesta stseen ja lingi mängija külge.

Vaikimisi peaks kaamera olema juba aktiveeritud (Enabled: On)

Testi mängu ning kaamera liigub mängijaga kaasa.

Pikslite parandus

Mängu käivitades paned tähele erinevaid vigu mida parendada. Hetkel on näiteks kivi, seened jms muru pinnast liiga kõrgel ehk tuleks muuta y-suunda. Vali TileSet>Select, kliki soovitud tekstuuril ja lisa Rendering>Texture Origin>y:-4px

Kaamera suum ja piirangud

Kui kaamera on lisatud, siis ühe seadistusena võiks teada kaamera suumise 1.2 – 1.5 võimalust. Vali sõlm Camera2D ja seadete alt Zoom. Suurem arv viib kaamera kaugemale ja näitab rohkem kaarti.

Teine seadistus, mida muuta tahaks on kaamera liikumise piirangud. Näiteks kui mäng hakkab, siis näidatakse tühja ala vasakul või kui kukud, siis liigub kaamera lõpmatult kaasa.

Muuda laamera seadetest Limit väärtusi.

Tausta lisamine – parallaks taust

Kasutame harjutamiseks seda faili: parallax backgound pack (paki lahti ja lisa projekti)

Tausta oleme Sprite sõlmena lisanud. Nüüd, kus oleme mänguala suurendanud, tuleb ka taust kuidagi laiemaks saada. Selle jaoks võtame kasutusele nn parallaks tausta (parallax background). Lihtsustatult võiks öelda seda, et kujuta end ette autoga sõites, kus lähemal olevad objektid liiguvad sust kiiremini mööda ja kaugemal olevad aeglasemalt.

Lisame tausta kaamera stseeni mõned sõlmed juurde. Loome ParallaxBackground ja sinna sisse ParallaxLayer sõlmed. ParallaxBackground lisatakse automaatselt mängu kõige tagumiseks kihiks ning hoiab endas parallaks tausta kihte. Ja lisame ParallaxLayer sõlmele Sprite2D.

Nüüd kui Sprite on olemas, siis lisame Texture lahtrisse tausta.

Nüüd soovime, et tausta korrataks liikumise suunas. Vali ParallaxLayer ning seadetest Mirroring. Kuna me liigume vasakult paremale, siis muudame x-väärtust. Suuruseks vali vastava taustapildi laius.

Kui nüüd oma mängu testida, siis kuvatakse uus taust osade kaupa. Selle parendamiseks selekteeri ParallaxBackground ja lülita sisse Ignore Camera: On

Testi nüüd tausta piire. Kui kuskil ääres on tausta serva näha, siis sõltuvalt taustapildist peegelda seda ka y-suunal või muuda pildi nihet (offset)

Parallaks tausta kihtide lisamine

Järgmiste kihtide lisamiseks teeme olemasolevast ParallaxLayer sõlmest koopiad (Ctrl+D). Tee näiteks kolm koopiat. Alumised sõlmed on nö kõige lähemal ja ülemised kaugemal. Ja asenda lihtsalt Sprite pildid.

Parallaks efekti tegemiseks peame muutma Parallax Layer>Motion>Scale y-väärtusi.

 

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale