Java – Hello World

Hello World

Eelmises peatükis paigaldasime Java JDK ja väitsin, et koodi kirjutamiseks piisab tavalisest Notepad’ist. Kirjutamegi ühe lihtsa koodi, mille ülesandeks on väljastada tekst “Hello World!”. Selleks loo uus tekstifail ja kirjuta järgmised read

Tegemist on nüüd meie lähtekoodiga ja salvesta see lõpuga *.java. Näiteks test.java

12

Edasi oleks vaja see komppileerida baitkoodiks. Ava cmd ja kuva oma projektikaust (käsk cd ). Kataloogi sisu näed käsu dir  abil.

13

Kompileerimiseks kasuta käsku  javac

14

Vaata nüüd oma kataloogi ning seal peab olema koodis loodud klassi nimega fail hello_world.class.

16

Nüüd oleks vaja see Java Virtual Machine (JVM) poolt käivitada. Jätka tööd cmd aknas ja kasuta käsku  java . Ning rpogramm peaks sul väljastama vastava teksti.

17

Koodi kirjutamine Eclipse IDE abil

Käivita programm ja loo uus projekt New>Java Project

18

Anna projektile nimi ja kliki Finish. Ülejäänud võid jätta muutmata. Tegelikult soovitatakse lisada vali ‘Use default JRE‘ ette. Sel juhul ei pea te teise versiooni puhul hakkama seadetest omale vajalikku versiooni otsima.

19

Nüüd peaks olema sinu loodud projekt ‘src‘ kataloogiga, kuhu saame oma lähtekoodi kirjutada. Teegi sellel parem klikk ja vali New>Class.

20

Avanenud aknas lisame failile nime ja lisame valiku ‘public static coid main(String[] args)‘ ette. Ja säilita Modifiers:public.

21

Pärast finish vajutamist kirjutame rea, mis väljastaks meile teksti.

Salvesta ja vajuta nupul Run.

22

Ning nüüd peaks all konsooliaknas olema meie soovitud tekst.

Lahkame koodi

Kogu Java kood kirjutatakse klassi sisse. Hoia klassi nimi ja failinimi ühesugused. Nimetamisel ära kasuta tühikuid, täpitähti või teisi erisümboleid.

23

Klassi sisse lisatakse meetodid (funktsioonid). Iga Java rakendus peab sisaldama main() peameetodit, milles olevaid avaldisi (käske) hakatakse täitma. Seda meetodit on kirjeldatud kolme võtmesõnaga:

  • public – muudab peameetodi kõikidele klassidele kättesaadavaks
  • static – tegemist on unikaalse meetodiga
  • void – tegemist on tühja tagastustüübiga, mis tähendab, et see ei tagasta mingit väärtust

Hetkel on peameetodile antud üks käsk väljastada tekst. Iga avaldis, mis kirjutad, tuleb lõpetada semikooloniga ja kõik sümbolid on tõstutundlikud!

Attachments11

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale