Java – Sissejuhatus ja paigaldamine

01Mis on Java?

Java on populaarne platvormist sõltumatu programmeerimiskeel. Java sünnitajaks (1990) oli Sun Microsystems ning nimeks anti OAK. Nimi Java anti talle hoopis viis aastat hiljem (1995), kui keelele tehti erinevaid parandusi. Loodud keel võttis eeskuju C++ keelelt ja seepärast võite kasutamisel tabada end mõttelt, et need keeled on ju päris sarnased.

Java puhul räägitakse kui kompileeritav keel. See on vastand juba õpitud interpreteeritavale keelele (PHP, Python), kus lähtekoodi (source code) loetakse rida haaval, tõlgitakse kohe masinkoodi ja täidetakse. Igal täitmisel vajatakse uuesti iterpretaatorit.

Kompileerimise puhul tõlgitakse lähtekood baitkoodiks (bytecode), mida hiljem interpreteeritakse (käivitatakse) Java virtuaalmasinas (JVM).  Valmis programm ei vaja edaspidi iseseisvaks käivituseks vastavat keelevahendit. Java keelt kasutades asub lähtekood failis laiendiga *.java ja pärast kompileerimist *.class.

02

Populaarsus ja kasutusalad

Kui programmeerimiskeel on populaarne, siis selle õppimine võib olla lihtsam. See tähendab, et kindlasti on kuskil juba mingi kommuun, kus on eestikeelsest abi- ja õppematerjali. Või veel parem su sõber/tuttav juba tegeleb sellega. Kindlasti on sinu probleemi juba kuskil lahendatud jne jne. Lähtudes TIOBE statistikast on Java olnud väga pikalt esimeste seas, seega sa päris valet asja ei õpi :)

03

Java keelt kasutatakse erinevate näiteks nii mobiilirakenduste, veebirakenduste, appletite ja programmide loomisel.

Allalaadimine ja paigaldamine

Javaga töötamiseks tuleb sul allalaadida Java SE Development Kit (JDK).

  • liigu Oracle.com lehele ja leia Downloads>Java SE. Kirjutamise hetkel kuvatakse versiooni 8
    04
  • Kliki DOWNLOAD ja vali avanenud aknas oma arvutile sobiv versioon. Minul on Windows 64bit
    05
  • Allalaetud fail installeeri arvutisse, klikkides sujuvalt Next ja Finish nuppe.

Nüüd kui Java Development Kit on arvutis olemas, tuleks ära määrata ka Windowsi keskkonnamuutujad.

  • liigu kataloogi
  • kopeeri kataloogi sihtkoht
  • vali arvutis

    06
  • nüüd leia Süsteemi muutujad aknas üles ‘Path’ ja kliki ‘Redigeeri‘. Seejärel liigu ‘Muutuja väärtus’ lõppu, lisa vajadusel enne semikoolon ja kleebi JDK kataloogi aadress. Seejärel OK 3 korda.
    07

Nüüd tuleb testida, kas kõik õnnestus. Ava cmd ja sisesta  javac -version. Kui saatus on su vastu helge olnud, siis ei tohiks veateadet tulla.

08

Tarkvara

Lõpetuseks on vaja midagi, millega Java koodi kirjutada. Et koodi kirjutada, piisab tegelikult tavalisest tekstiredaktorist (Notepad++, Sublime Text jms). Kuid Java arendajana on sul töö hõlbustamiseks natuke võimsamat tööriista vaja. Siinkohal on populaarne kasutada mõnda IDE (Integrated Development Environment) keskkonda. Näiteks Eclipse IDE‘l pole midagi viga. Mine aadressile https://www.eclipse.org/downloads/ ja lae alla viimane versioon.

09

Pärast allalaadimist paigalda see oma arvutisse ja käivita. Esimese teatena tutakse huvi, kus projektifaile hoitakse.

10

Kui oled oma personaalses arvutis, siis lisa valik “Use this as the default…” ette. Kui aga tegutsed koolis, siis suuna oma kataloogi ja jäta valik tegemata. Ning programm peaks käivituma.

JCreator Lite

Teine programm mida soovitan on JCreator ja Lite versioon sellest. Mine aadressile http://www.jcreator.org/download.htm.

11

Programmi allalaadimiseks on sul vaja loovutada email, sest link saadetakse just sinna.

Koolis kasutame Eclipse IDE programmi!

 

Attachments11

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale