LibreOffice Writer – Matemaatilised valemid (HARJUTUS 10)

Teemad

  • Valemite lisamine
  • Võrrandi loomine
  • Võrrandite kombineerimine
  • Harjutus 10

Valemite lisamine

LibreOffice kasutab matemaatiliste ja teaduslike valemite lisamiseks programmi Math. Selleks vali menüüst Lisamine>Objekt>Valem. See avab meile Math akna, kus keskel on tähistatud valemikast. Äärtes näeme dubleeritud valemite elemente. Vasakul olevad elemendid näevad välja sellised, kuidas need ilmuvad ekraanile. Paremal olevad elementide pesad on tähistatud tähtedega a ja b. Nende sisud natuke erinevad, kuid põhitulemus on sama.

Võrrandi loomine

Võtame endale eesmärgiks astmete korrutamise valemi. Selleks vali kategooria ‘Funktsioonid’ ja sealt element ‘Aste’

Tekkis kaks kasti. Kliki suurema kasti sisse ja lisa alus ja seejärel väikse kasti sisse ning lisa aste.

Kuidas edasi? Programmi all servas kuvatakse valemi struktuur koodina. Seal on täpselt näha, kuidas aste kirja sai. Kui tekib vilumus, siis osad valemeid kirja panna, ilma elemendi akent kasutamata. Kui nüüd need märgid tähistavad astet ja soovime jätkata, siis vajutame kursori koodi lõppu.

Soovime saada korrutamise märki. Klikime kategooriatel ja leiamegi. Kui sellel klikkida, siis kuvatakse ka tegurite pesad. Siit kindlasti tekkis idee, et selleks oleks võinud ju alustada. Aga piilu nüüd koodireale ja kustuta küsimärkidega sümbolid ära ja jäta alles cdot, mis tekitabki korrutamise märgi.

Jätka nüüd sarnast tegevust: lisa aste, lisa võrdusmärk klaviatuurilt ja uus aste.

Valemi sisestamise lõpetamiseks kliki dokumendi tühjal alal. Math programmist väljudes, kuvatakse ümber objekti rohelised kastid, mis annavad märku, nagu saaks valemit suuremaks venitada või selle asukohta muuta. Hetkel ei saa seda teha, sest valem on loodud reasisese objektina. Ehk see on nagu tavaline tekstisümbol reas – saan lisada teksti ette ja järgi ja Enter klahviga viia allapoole. See kõik on määratud Ankurga. Tööriistaribalt leiad vastava märgi ja kui sealt valida mingi muu, siis saab vajadusel valemit mööda dokumenti ringi lohistada.

Valemi jätkamiseks või muutmiseks, tee sellel topeltklikk.

Võrrandite kombineerimine

Vaatame näitena veel üht valemit. Eesmärk on ühe elemendi pesas kasutada teist elementi. Alustame ruutjuurest:

Kliki juure alla pesasse ja lisame sinna sisse murru:

Nägu näha, venib juure märk automaatselt. Samamoodi on vaja tegutseda suurte sulgude tekitamiseks. Sarnaselt käitume ka pärast võrdusmärgi lisamist. Lisame murru ja siis pesadesse juured:

Tulemus:

Harjutus 10

Loo samasugused valemid koos pealkirjadega

5

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale