LibreOffice Writer – Töökeskkond ja seadistused

Teemad

  • Programmi käivitamine ja sulgemine
  • Seadistused
  • Kasutajaliides
  • Dokumendis liikumine ja navigeerimine

Programmi käivitamine ja sulgemine

Programmi käivitamiseks võiksid piiluda kõigepealt töölauale ja leida sealt üles LibreOffice ikooni.

writer_03

Kui töölaual seda pole, siis leiad selle kindlasti Start menüüst, kus soovitan kasutada otsingukasti ja sisestada ‘LibreOffice’:

Klikkides ikoonil, mis on seest valge, käivitab programmiakna, kus on võimalik valida erinevaid programme, hallata malle või avada juba varem loodud dokumente.

Klikkides ‘Tekstidokument’ menüül avatakse kirjatöödeks LibreOffice Writer programm.

Seadistused

Viskame pilgu peale seadete asukohale ja teeme vajadusel mõningad muudatused. LibreOffice võib olla näiteks vales keeles, ei kontrolli õigekirja või sinu piirkonna seaded on valed. Nende seadete muutmiseks vali menüüst Tööriistad>Sätted (Tools>Settings). See avab kohe akna, kus saab kasutaja lisada oma nime ja töökoha aadressi. Lisatud info lisatakse hiljem dokumendi salvestamisega kaasa.

Edasi vali loendist Keelesätted>Keeled. Siin saad valida kõi vähegi keelega seotud.

Kliki ‘Sobib’, sule programmiaken ja taaskäivita.

Kasutajaliides

Kuigi Microsoft Office uuendas oma programmide kasutajaliideste menüüd, siis LibreOffice pole uuendustega kaasa läinud ning on säilitanud menüüribade süsteemi. See omakorda tagab selle, et sõltumata versioonist on kasutajaliides põhimõtteliselt sama ja kasutajat ei oota ebameeldivad uuendused:

  1. menüüriba
  2. tööriistariba: standard
  3. tööriistarba: vormindus
  4. dokumendiala
  5. külgriba
  6. olekuriba

Me ei hakka igat pisiasja alguses läbirääkima, vaid õpime seda tundma töö käigus. Küll aga, kui mõni riba on kadunud või soovid mõnda juurde, siis leiad selle menüüribalt Vaade>Tööriistaribad

Dokumendis liikumine ja navigeerimine

Kui dokument on avatud ja sisuga täidetud, siis kõige kiirem on lehekülgede vahel liikuda, kasutades hiirerulli. Lihtsalt kerides üles/alla kerid samaaegselt lehekülgi. Hoides all Ctrl-klahvi ja kerida hiirerulli,  saame dokumendi suumida. Sama suumimise vahend asub ka programmi alumises paremas nurgas.

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale