Premiere Pro – Tiitrite lisamine (Harjutus 5)

Mis on tiitrid?

Tiitrid (title) on video elemendid, mis edastavad selle tekstilist osa. Nende abil kuvatakse näiteks video pealkirjad, dialoogid ja autorid. Vastavalt sellele kus ja millal need kuvatakse, moodustatakse vastavad kategooriad: algus-, lõpu-, vahe- ja subtiitrid.

  • algustiitrid – tekst filmi alguses, mis kuvab teose pealkirja ja autorid ning vajadusel ka põhinäitlejate nimed
  • lõputiiter – tekstiline info filmi lõpus, mis kuvab kõik vähegi seotud artistid ja kasutatud materjalid jne.
  • vahetiiter – filmikaadrite vahele monteeritud tiitrid, nt vahepealkirjad; tummfilmis asendasid vahetiitrid dialoogi
  • subtiiter – selgitav tekst ekraani allosas, mis kuvab näiteks esineja nime ja ametikoha. Filmide puhul kasutatakse suulise kõne kirjeldamiseks.

Staatilised tiitrid

Uue tiitri loomiseks vali menüüst Title>New Title

Valida on kolme tüübi vahel:

  • Default Still
  • Default Roll
  • Default Crawl

Vaatame kohe esimest – Default Still. Avanenud aknas lisa tiitrile ainult nimi, sest ülejäänud suurused lisatakse automaatselt. Vajuta OK.

Pärast OK vajutamist avaneb uus suur aken, kus saad tiitrit lisada, kujundada ja joondada. Siit leiad teksti ja kujundite lisamise, vormindamise ja valmiskujundite paneelid.

Tiitri lisamiseks valime Type Tool tööriista ja teeme aknasse ühe kliki, kuhu saame lisada soovitud teksti.

Tahad läheneda natuke loovamalt, siis kasuta Path Type Tool tööriista. See aktiveerib kaks tööriista, kus alguses on Pen Tool aktiivne, mille abil saad joonistada suvalise joone. Pärast seda saad joonele kirjutada. Huvitav on siin see, et kui teha joon lihtsal tenne Pen Tool abiga valmis, siis sinna kirjutada ei saa.

Teksti ja kujundite loomise alt, leiad joondamise tööriistad. Hetkel soovime näiteks saada pealkirja täpselt ekraani keskele, siis klikin nii Vertical Center kui ka Horizontal Center nuppudel.

Kindlasti näed, et hele tekst ei paista taustal välja. Video taustal on hea, kui plaanid pealkirja videole lisada. Video näitab seda kohta, kus mängupea parajasti asub. Tausta saab väljalülitada, kui tekstivormindamise aknas klikkida Show Background Video.

Samast aknast leiad ka võimaluse teksti vormindada: font, stiil, suurus, tähtede ja reavahet ning joondust.

Aga kuidas on ikka selle heleda taustaga? Üks võimalus on kasutada juba valmiskujundusi. Ainuke mure, et kõigil võivad olla samasugused kujundused. Seepärast võiks teha väikeseid muudatusi nii fondi kui värvide osas.

Parempoolsest servast leiad tööriistad kujundamise osas. Siit saad seaded sisuvärvi, äärejoone ja varju lisamise jaoks.

Tiitrli lisamine videole

Kui tiitrid on valmis, siis vajuta lihtsalt ristist kinni ning  tiitrid ilmuvad projektiaknasse.

Videole lisamiseks lohista need videorajale. Loodetavasti tõstad selle video kohale, et see jääks nähtav.

Kui alla video ei jää, siis kuvatakse must taust.

Kui sul on soov muuta taustavärvi, siis tuleb selleks valida menüüst File>New>Color Matte või parem klikk projektiakansse New Item>Color Matte…

Avanenud aknas saad valida suuruse, mis peaks vaikimisi sobima. Järgmises aknas vali värv ja vajuta OK.

Seejärel anna objektile nimi ning lohista ajateljele.

Liikuvad tiitrid

Liikuvate tiitrite loomiseks on kaks võimalust:

  • Default Roll
  • Default Crawl

Default Roll puhul keritakse teksti alt üles.

Default Crawl puhul keritakse vasakult paremale või vastupidi. Võrreldes eelmisega kulub sama info jagamiseks rohkem aega. Et näitefail oleks mahult väiksem jätsin selle nii nagu on.

Liikuva tiitri tegemiseks vali menüüst Title>New Title>Default Roll. Teksti lisamiseks pead nüüd tegema teksti kasti (Area Type Tool). Oluline on nüüd siin tekstikast teha võimalikult suureks. Nii et kogu tekst mahuks kenasti ära. Seepärast pead kasti lihtsalt pikemaks venitama.

Et lõputiitrid hakkaks enne ekraani ja lõppeks pärast vaatevälja, tuleb Roll/Crawl Options seadetest valida Timing alt Start Off Screen ja End Off Screen.

Ease-In ja Ease-Out vastutavad selle eest, et kui suur on kiirendus või aeglustus. Kui seaded olemas, siis vajuta OK, sulge tiitrite paneel ja lohista tiitrid video lõppu.

Tiitrid Adobe Photoshop kaasabil

Nagu alguses mainisin, suhtlevad Adobe tooted omavahel päris kenasti. Ja seda saab kenasti ka tiitrite loomisel ära kasutada. Vali menüüst File>New>Photoshop File. Vali suurus ja salvestamise koht ning Adobe Photoshopi olemasolul see käivitatakse. Hea meetod on see sellepärast, et fail luuakse kohe õige suurusega ning lisatakse turvaala abijooned.  Ja kuna tegemist on Photoshop’i failiga, siis on võimalik teksti alati muuta.

Faili salvestades tehakse muudatused ka Premiere Pro programmis.

Tiitrite animeerimine

Et tiitreid oleks huvitavam jälgida võiks neid animeerida. Selekteeri ajateljele lisatud tiiter ning kõigil parameetril, millel on Effect Controls paneelil stopperi märk, saab animeerida. Valime näiteks parameetri Scale.

Veendume, et mängupea oleks alguses, vajutame stopperile ning muudame Scale väärtuse 0. Tekkis võtmekaader. Kerime ajas natuke edasi ja muudame väärtuse 100-le. Väärtuse muutmine muul ajahetkel lisab uue võtmekaadri automaatselt. See tekitas nüüd efekti, kus tiitrid “kasvavad” suuremaks. Jätame nüüd suurema vahe, et vaataja jõuaks pealkirja lugeda. Kuna me parameetrit ei muuda, siis peame vajutama eraldi Add/Remove Keyframe nupul.

Kerime edasi ja kaotame tiitrid jälle ära.

Loomulikult saad lisada tiitritele ka video üleminekuid, mille leidsid Effects paneelilt Video Transitions alt.

Harjutus 5

  • Sinu ülesandeks on võtta üks juba valminud harjutus, näiteks harjutus 4 ja lisada sellele algustiiter ja lõputiitrid
  • Algustiitrit näidatakse enne video algust ning sisaldab lihtsat ilmumise ja kadumise efekti või animatsiooni. Taust võib jääda musta värviga
  • Lõputiitrid jooksevad alt üles nii, et hakkavad ja lõppevad ekraanist väljas. Lõputiitrid sisaldavad väljamõeldud nimesid kategooriates Võttegrupp, Kasutatud muusika ja Suured tänud. Lõputiitrite viimane lause sisaldab sinu nime, kohta ja aastat.

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale