WordPress – Külastajate statistika

Teemad

Selle teema eesmärgiks on leida võimalused kasutajate jälgimiseks – kui palju on külastajaid, kui kaua nad lehel viibivad, kuidas nad sind leidsid jne. Kasutame selleks kahte pistikprogrammi nagu Jetpack ja Google Analytics.

Jetpack

Jetpack puhul on tegemist erinevate pistikprogrammide kollektsiooniga. Kokku on neid hetkel 26 – mõned neist on kohe pärast Jetpack aktiveerimist saadaval ja osa tuleb nn käsitsi aktiveerida. Üks nendest paljudest pistikprogrammidest on ka saidi statistika. Kas selle ühe pärast peaks kogu kupatuse allalaadima? Loomulikult ei pea, aga miks ma selle valisin, on see, et see võimaldab kiiresti ja lihtsalt lisada teisigi kasulikke programmikesi. Kuna tegemist on ikka päris mahuka paketiga, siis on sellel ka palju vastaseid ning sellest on isegi välja antud lahjemaid versioone sellest (Jetpack Slim, Jetpack Lite).

Kuna ma selle paketi juba välja tõin, siis kaldume natuke teemast kõrvale ja vaatame, kuidas veel ära kasutada Jetpacki tagasisidevormi ja seotust sotsiaalmeediaga. Vaata kõikide pisitkprogrammide tutvustust siit: http://jetpack.me/about/

Jetpack paigaldamine

Kuna localhost’is ei hakka kõik funktsioonid päris hästi tööle, siis kolin selle teema jaoks metshein.com domeeni. Pärast pistikprogrammi Jetpack paigaldamist ja aktiveerimist tekitati menüüsse uus link Jetpack.

Järgmiseks vajad see programm ühendamist WordPress.com veebilehega. Kliki Connect to WordPress.com nupule.

Logi sisse ja seepeale küsitakse sult luba – Autorize Jetpack.

Kui kõik õnnestus, siis peaksid pistikprogrammi paremas nurgas nägema kinnitust.

Nagu näed sisaldab programm väga paljusid alamprogramme ning nendega tutvumiseks kliki nuppudel Learn More

Jetpack statistika

Esimest korda on tunne, et neid on liiga palju ja juba aktiivsed pistikprogrammid paigutatakse menüü erikohtadesse. Üks asi, mida Jetpack kohe tegi, oli Akismeti kaaperdamine. Hea selle juures on kindlasti see, et lisas ka sellele statistika.

Samas menüüs edasi piiluda, siis tekkis sinna ka Site Stats link. Avanenud aknas näed kiiresti:

  • kui palju oli sul külastajaid
  • kust on sinu lehele tuldud
  • kuhu on sinu lehelt mindud
  • populaarsemad lehed ja postitused
  • mis sõnadega on otsingumootorid sind jaganud
  • ja kes su postitusi jälgib

Ja natuke pisem versioon statistikast lisatakse ka administraatori töölauale.

Jetpack ja sotsiaalmeedia

Vaatame siin kolme pistikprogrammi:

  • Publicize
  • Likes (aktiveeri)
  • Sharing

Publicize 

See rakendus võimaldab sul postitust tehes jagada seda ka kohe sotsiaalmeedias nagu Facebook. Esmalt kliki nupul Configure ning see avab tegelikult kõige kolme seaded. Publicize alt login sisse ning luban Facebookis teha muudatusi.

Nüüd kui teha uus postitus, siis avaldamise paneelil on näha, et see avaldatakse ka Facebookis.

Selleks, et jagatavas kohas ilmuks teemat iseloomustav pilt, siis tuleks postitusele kindlasti lisada tunnuspilt.

Natuke kannataust ja kõik on Facebookis kenasti olemas.

Likes

Likes annab võimaluse teistel blogipidajatel teada anda, et mõni sinu üllitis meeldib neile.

Ja kui kellelegi meeldib, siis saab külastaja ka lisada sinu blogi jälgimistesse. Seadetest saad määrata, kas Likes lisatakse su igale postitusele (On for all posts) või pead ise soovitud postituses sisse lülitama (Turned on per post)

Sharing

Sharing võimaldab külastajatel jagada sinu postitusi oma sotsiaalmeedia seinal.

Seadetes saad määrata, kus saab sinu postitust jagada ning kuidas nupp välja näeb – kas tekstiga või ilma. Show buttons on alt saad valida kus jagamisnuppe näidatakse.

Jetpack tagasisidevorm

Viimase asjana sellest paketist vaatame, kui suurepärane on tagasisidevorm Contact Form.

Lisaks sellele, et selle lisamine on lihtne, kaitstakse seda kohe spämmifiltriga Aksimet ning seda saab lisada igale postitusele või artiklile. Lisamiseks kliki tekstiredaktori kohal olevale Add Contact Form nupule.

Avanenud aknas saad kasutada juba vaikimisi vormi. Logista hiirega üle elementide ning klikkides edit, saad muuta välja nimesid ja tüüpi. Kui antud väljadest ei piisa, siis Add a new field alt saad lisada erinevaid vormielemente juure.

Kui sa oma kontakte ei lisa, siis ilmuvad saadetud kirjad ainult WordPressi artikli autorile. Kui klikid Email notifications sakile, siis saad suunata kirjad oma postkasti. Kliki Save and go back to form builder.

Kui kõik on valmis, siis kliki Add this form to my post ja avalda postitus. Nüüd peaks su veebilehel olema kena tagasisidevorm.

Rohkem me Jetpack pistikprogrammide juures ei peatu, aga kindlasti tasuks vaadata. Näiteks mida ta pakub galerii ilusamaks tegemisel või kuidas lubada kommenteerimist läbi Facebooki konto jne.

Google Analytics

Põhjalikku informatsiooni veebisaidi külastamisest pakub meile Google Analytics tööriist. Lisaks sellele peab see näiteks statistikat sinu kampaaniate, e-poe või mobiilirakenduste kohta. Kindlasti soovitan lugemiseks artikleid http://www.wsionline.ee/google-analytics ja http://www.wsionline.ee/kuidas-moota-google-analyticsiga-kodulehe-efektiivsust. Meie eesmärk on aga saada tööle Google Analytics pistikprogramm, mis kuvaks kasutajate statistikat.

  1. Esimese asjana mine http://www.google.com/analytics kodulehele ja tee endale kasutaja. Selleks peab sul olema Gmaili konto.
  2. Lisame oma veebilehe. Kliki selleks Admin nupule

    Nüüd lisame uue kasutaja – Create new account

    Avanenud aknas keri natuke alla ja täida väljad – lisan kodulehe nime, määran aadressi ja katekooria ning valin ajavööndi.

    Lõpetuseks lisan ka konto nime

    Kui kõik valmis, siis vajuta nupule Get Tracking ID. Ettekargava litsentsiga oleme nõus :). Nüüd edaspidi kui otsid oma veebilehe statistikat, siis leiad selle avalehelt.
  3. Nüüd lisame ja seadistame WordPressi Google Analyticator pistikprogrammi. Pärast aktiveerimist on meil vaja autoriseerimiskoodi. Selleks kliki avanenud aknas Click here lingile.

    Pärast sisselogimist soovivad nad sinu kinnitust – kliki Nõustu

    Seejärel kopeeri antud kood

    ja kleebi see aktiveerimisaknas olevasse lahtrisse ning kliki Save & Continue
  4. Kui kõik õnnestus, siis kuvatakse Sätted>Google Analytics aknas, Google Analytics UID real sinu valikud. Mina valin ‘veebikunn‘ ja lisan Google Analytics logging is: Enabled.

    Ja kindlasti salvesta!
  5. Nüüd peaks administraatori töölaual olema Google Analytics Summary paneel. Kuna ma selle just paar minutit tagasi aktiveerisin, siis pole erilist statistikat.
  6. Kas Google Analytics töötab ka? Selle kontrollimiseks mine http://www.google.com/analytics kodulehele ja vali Real-Time ning kui sul on koduleht lahti, siis peaksid olema ainuke külaline :)

Midagi iseseisvaks pusimiseks ka: www.google.com/webmasters/tools

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale