WordPress – Piltide lisamine ja töötlemine

Teemad

  • Meediateek
  • Piltide lisamine postitusele
  • Pildi täpsemad seaded
  • Galerii
  • Tunnuspildid

Meediateek

Meedia>Meediateek on vahend WordPressis piltide, audio ja video haldamiseks. Hetkel puudub kahjuks alamkataloogide lisamise võimalus ning ainult hea sorteerimisvõimalus on kuupäevade järgi.

Siin saad kenasti kõik pildid üleslaadida ja vajadusel lisada näiteks kirjeldavad tekstid jne. Selleks lohista hiirega üle pildi ja vali Muuda.

Uue pildi lisamiseks vali menüüst Meedia>Lisa uus. Avanendud aknas saad pildifailid lohistada korraga tekkinud ristkülikusse või kasutada nuppu Vali failid. Suurim faili suurus on 2MB ja see määratakse veebiserveri PHP seadetega failis php.ini.

Piltide lisamine postitusele

Pildi lisamiseks postitusele paiguta kursor soovitud kohta ning kliki Lisa meediafail nupule.

Esimese asjana avataksegi meile tuttav meediateek.

Samas aknas on võimalik kohe pilte juurde lisada, mille jaoks pead sa klikkima Laadin failid üles. Igatahes, kui oled leidnud soovitud pildi, siis tee oma valik klikkides pildile. See avab omakorda pildi parameetrid akna paremas ääres.

Huvitav on siin kaks korda Pealkiri atribuut. Tegelikult on teine pealkiri pealdis ning ilmub pildi alla.

Need valikud on vabatahtlikud ja eriti kirjeldused. Alt-tekst ehk alternatiivtekst on pildi parameeter, mis ilmub juhul kui veebileht ei leia pilti üles. Aga vaatame Manuse kuvamisesätted osa:

  • Joondus – selle puudumisel saad pildi panna eraldi reale; valides vasakul, paremal või keskel, siis mähitakse tekst ümber pildi
  • Viide aadressile – määrab selle kuidas pilt avatakse
    • Meediafail – pildile klikkides lahkutakse veebilehelt ja avatakse pilt
    • Manuseleht – pilt avatakse veebilehe sisuna
    • Kohandatud URL – saad ise valida, mis URL  pildile klikkides avatakse
    • Puudub – linki ei lisata
  • Suurus – seadetes saab määrata eelvaate, keskmine ja suure pildi maksimum mõõtmed ning WordPress muudab pildi suurust vastavalt parameetritele.

Kui oled valmis, siis kliki Lisa Postitusse

Pildi täpsemad seaded

Pildi seadete muutmiseks kliki pildil. Vali Muuda pilti ikoon.

See avab juba tuttavad seaded ja seda natuke teises vormingus.

Sama akna ülemisest servast aga leiame Täpsemad sätted. See aken võimaldab sul külge pookida oma CSS kujundusi, muuta teksti ja pildi vahet ning vajadusel avada pilti uues aknas.

Galerii

Eelmised meetodid lubasid pilte lisada ükshaaval. Mitme pildi lisamiseks on hea võimalus kasutada vaikimisi galeriid. Selleks kliki Lisa meediafail nupul, nagu tavalise pildi lisamisel.

Avanenud akna vasakus servas kliki Loo galerii ja kliki soovitud piltidel.

Kui oled soovitud pildid leidnud, kliki nupul Loo uus galerii. Siin saad nüüd lisada piltidele pealdised, neid eemaldada, muuta järjekorda ja veergude arvu. Viide aadressile on hetkel hea valida Manuseleht. Kliki Lisa galerii.

Ära unusta nüdü postitust uuendada. Jälgi kuidas ilmub pildi alla pealdis.

Tunnuspilt

WordPress lubab postitustele ja lehtedele lisada tunnuspilte. Selleks ava näiteks oma postitus ja lehe alt vasakust nurgast leiad paneeli Tunnuspilt.

Tunnuspilt kuvatakse nüüd postituste loendis ja postituses endas kohe pealkirja üleval.

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale