LibreOffice Calc – Kasutajaliides

Teemad

  • Kasutajaliides
  • Kui palju on Calcis ridu, veergusid…

Kasutajaliides

Programmi käivitamisel avatakse paljude lahtritega tühi dokument, mida nimetatakse töövihikuks. Kui oled juba kasutanud programmi LibreOffice Writer, siis peaks kasutajaliides olema tuttav:

  1. menüüriba
  2. tööriistaribad
  3. sisestusriba (aka valemiriba)
  4. dokumendiala
  5. olekuriba
  6. külgriba

Sisestusriba

Erinevalt tekstitöötlusprogrammis on siin sisestusala, mis kuvab selle, mida olete lahtrisse kirjutanud. Antud riba on jääv ja ei saa muuta. See on oluline riba ja kui seda pole, siis vali menüüst Vaade>Valemiriba.

Dokumendiala

Dokumendiala koosneb veergudest (tähistatakse tähtedega A, B, C, D) ja ridadest (tähistatakse numbritega 1, 2, 3, 4), mis omakorda moodustavad lahtrid. Lahtri tähis saadakse veeru ja rea tähiste kombineerimisel Näiteks A2, C5, D1 jne.

Lehe allservas näeme, et meil on avatud vihikus ainult üks leht. Kui sooviksime lehti juurde saada, siis klikiksime seal kõrval olevale “+” ikoonile.

Lehtede järjekorda saad lohistades muuta ja topeltklikiga saad muuta lehe nime. Lehe nimeks võid valida pea kõike. Keelatud on ühesuguse nimega lehed ning märgid: [ ] * ? : / \. Rohkem valikuid leiad parema klikiga, kus saad näiteks muuta lehe saki värvi, kustutada ja kopeerida kogu lehte.

Kui palju on Calcis ridu, veergusid…

Vahel ikka küsitakse, mitu rida programmis on. Siit mõningane statistika:

  • veergude arv 1024 (A-AMJ)
  • ridade arv 1048576
  • lahtrite arv 1073741824
  • maksimum lehtede arv 256

Kuigi üks leht ja dokument mahutab päris palju andmeid, siis  soovitan kasutada erinevaid faile ja aegajalt salvestada algallikas uue nimega. Seda sellepärast, et mahukad failid on aeglasemad ja ning ühel hetkel on dokument katki ja te ei saa andmeid üldse kätte.

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale