LibreOffice Calc – Lahtrite vormindamine (HARJUTUS 6)

Teemad

  • Teksti vormindamine
  • Taustavärvi lisamine
  • Ääristega mängimine
  • Sisu paigutamine ja suund
  • Reamurdmine
  • Lahtrite ühendamine
  • Arvu vorming
  • Tingimuslik vormindamine
  • Piltide lisamine
  • Tekst veergudesse ja CSV
  • Kommentaarid
  • HARJUTUS 6

Teksti vormindamine

Populaarsemad vormindamise nupud on välja toodud tööriistaribal ‘Vormindus’.

Teksti vormindamise jaoks on siin välja toodud:

  1. font
  2. fondi suurus
  3. fondi stiilid:  paks, kaldkiri, allakriipsutus
  4. fondi värv

Kõik teksti vormindamise valikud asuvad aga menüüst Vormindus>Lahtrid. Avanenud aknas vali sakk ‘Fondiefektid‘. Siit leiad näiteks fondi varju lisamise ja igasugused kriipsutused.

Praegused vormindused mõjusid kogu lahtris olevale tekstile. Üks võimalus on veel iga märki eraldi vormindada. Näiteks lisada üla- või allindeksit. Selleks tee lahtrile topeltklikk ja selekteeri soovitud märk. Nüüd vali menüüst Vormindus>Märk. Ning soovitud vormindus asub Paigutus>Ülakiri.

Taustavärvi lisamine

Taustavärvi muutmiseks on mugav kasutada ‘Vormindus’  tööriistaribal olevat nuppu. Värvidega töötamisel jälgi kontrasti. Näiteks kui tekst on tume, siis vali hele taust ja vastupidi.

Ääristega mängimine

Heledad lahtri äärised, mida me vaikimisi näeme, printimisel ei kuvata. Ja samamoodi peidetakse need, kui oled lisanud taustavärvi. Eriti suurte tabelite puhul on hea muuta need nähtavaks. Esmalt selekteeri soovitud lahter/lahtrid ning tööriistaribalt ‘Äärised‘. Pisikeses aknas esimene eemaldab äärised ja kõik teised näitavad kuhu selekteeritud alast jooned lisatakse.

Näiteks valin viimase ‘Kõik äärised’.

Sama ääriste nupu kõrval on ka äärise stiil ja värv olemas. Seda soovitan neile, kes on natuke aega Calc’iga töötanud. Teistele soovitan valida Vormindus>Lahtrid>Äärised. Seal on suurem akent meenutav ruut. Kui oled ära valinud joone stiilid, siis kliki sellel aknal. Iga joont saab vajutada kolm korda:

  • valge – äärist ei lisata ja kui on lisatud, siis eemaldatakse
  • hall – olemasolev äärise kujundus jääb muutmata
  • must/värviline – sinu lisatud kujundus

Sisu paigutamine ja suund

Järgmisena vaatame sisupaigutust ja suunda. Nuppude real on kenasti toodud välja nii horisontaaljoondus (vasakule, keskele, paremale) ja vertikaaljoondus (üles, keskele, alla).

Ja nende abil saad valida, millises lahtri servas tekst asub. Teksti pööramiseks on vaja minna Vormindus>Lahtrid>Joondus. Seal on kenasti olemas ratas, kus saad hiirega nurka valida või kirjutada otse pöördenurk lahtrisse.

Reamurdmine

Alguses, esimeste harjutuste juures kasutasime Ctrl+Enter kombinatsiooni, et murda tekstiridu meile soovitud kohas. Kui reamurdmise koht pole oluline, siis kasutame programmi poolt oakutud automaatset reamurdmist.

Lahtrite ühendamine

Calc lubab mitu selekteeritud lahtrit ühendada üheks tervikuks.

Ühendusest loobumiseks, tuleb jälle samale nupule vajutada. Lahtrite kokkuühendamine on natuke riskantne. Probleemid võivad tekkida näiteks arvutamistel või diagrammide loomisel. Parem väldi seda.

Arvu vorming

Arvu vorming on võimalus panna  programmi kuvama arve meile arusaadavamal kujul. Mõned neist on jällegi tööriistaribale välja toodud:

  • raha – lisab rahavormingu ja kaks komakohta
  • protsent – korrutab arvu 100-ga ja lisab %-märgi
  • arv – lisab kaks komakohta
  • kuupäev – vormindab kuupäevana
  • lisa kümnendkoht – lisab juurde komakohti
  • kustuta kümnendkoht – vähendab komakohti üümardades viimaseid arve

Vorminduse eemaldamiseks vali menüüst Vormindus>Eemalda otsene vormindus. Programm võimaldab kindlasti rohkemaid vormindusi, mille leiad Vormidus>Lahtrid…>Arvud.

Siit saad näiteks täpsustada kasutatavat valuutat või kuupäeva vormindust. Pea meeles, et vormindamine ei tegele teisendamisega.

Tingimuslik vormindamine

Kui andmeid on palju, siis visuaalsel vaatamisel ei pruugi olulised andmed kohe silma hakata. Näiteks mõned arvud on alla soovitud tulemuse või on mõned lahtrid jäänud hoopis tühjaks. Siinkohal tuleb appi tingimuslik vormindamine, mis aitab näiteks kohe andmed soovitud stiiliga vorminda. Ja vormindamine toimub koheselt, kui andmed peaks muutuma. Tingimusvormingu saame määrata ühele lahtrile või kogu töövihikule.

Huvipakkuvate andmete esiletõstmiseks on võimalik kasutada värviskaalasid ja erinevaid ikoone. Kõige lihtsam on pärast andmete selekeerimist kasutada tööriistaribal olevat ‘Tingimuslik vormindus‘ nuppu

Avanenud aknas saad valida tindimus tüübi:

  • Kõik lahtrid – vormindab kõik lahtrid valitud värvispektriga
  • Lahtri väärtus – kõige populaarsem, võimalus anda tingimuslik valik väärtustele. Näiteks on >=, <, > jne
  • Valem on – lisada valem. Näiteks vormindada paaris read ISEVEN(ROW())
  • Kuupäev on – vormindada kuupäevasid. Näiteks vanemad kui aasta

Järgmises näites on vormindatud kõik lahtrid, kus arvud on suuremad kui 75.

Vormindamiseks kasutatakse stiile. Et teha oma stiili, sulge tingimusvorminduse aken ja vali menüüst Vormindus>Stiilid ja vormindus. Küljele avaneb vastav paneel juba loodud stiilidega. Uue loomiseks, muutmiseks või kustutamiseks on kõige mugavam kasutada hiire paremat klikki.

Soovitan uue laadi nime alustada numbritega 0 või 1, sest siis on sinu stiil kohe alguses. Hetkel lisasin stiili ‘Punane taust’

Piltide lisamine

Pildid tabelitöötluses pole just kõige tavalisem nähtus, aga seda on võimalik teha nagu igas teises programmis. Vali menüüst Lisamine>Pilt. Leia soovitud pilt ja tee sellel topeltklikk. Pildil klikkides saad muuta selle suurust ja asukohta ning tööriistaribale tekitatakse ka pilditöötluse tööriistad.

Veebist pilti kopeerides taveline Ctrl+V kleepimine ei aita. Kui on veebilehelt kopeerimine, siis vali kleepimiseks Redigeerimine>Kleebi teisiti… Avanenud aknas vali Bittraster ja sobib.

Ja tulemus…

Tekst veergudesse ja CSV

CSV (Comma Separated Values) on üks vanimaid ja universaalsemaid failivorminguid, kus andmed on üksteisest eraldatud semikoolonitega, komadega või hoopis tabeldustega. Iga rida käsitletakse kirjena ning semikooloniga eraldatakse andmeväljad teineteisest.

Kuupäev;Müügimees;Klient;Toote kood;Toote grupp;Hind;Kogus;Soodustus;Kokku;Maksta;Ümardamine
03.06.01;Puu;AS Kaalikas;45258;Kummipaadid;431;2;1%; 853,38€ ; 853,40€ ;-0,02€
03.19.01;Kamm;AS Redis;98479;Tooted jahimeestele;423;2;2%; 829,08€ ; 829,10€ ;-0,02€
01.11.01;Seen;AS Kalastaja;40435;Kummipaadid;9858;2;1%; 19 518,84€ ; 19 518,85€ ;-0,01€
02.17.01;Seen;AS Kumm;49497;Kummipaadid;366;2;2%; 717,36€ ; 717,35€ ;0,01€
03.23.01;Kuusk;AS Õnn;33266;Eesti tooted;111;3;0%; 333,00€ ; 333,00€ ;0,00€
02.18.01;Kuusk;AS Mätas;22844;Paremad tooted;440;3;1%; 1 306,80€ ; 1 306,80€ ;0,00€
01.02.01;Puu;AS Kalastaja;81481;Arvutitarvikud;488;2;0%; 976,00€ ; 976,00€ ;0,00€
02.12.01;Seen;AS Tuus;44102;Kummipaadid;174;2;41%; 205,32€ ; 205,30€ ;0,02€
03.22.01;Seen;OÜ Juurikas;63078;Oma tooted;375;3;3%; 1 091,25€ ; 1 091,25€ ;0,00€
03.27.01;Puu;AS Lammas;28065;Paremad tooted;457;82;3%; 36 349,78€ ; 36 349,80€ ;-0,02€

LibreOffice Calcis sõltub kuidas te selle faili avate. Kui teete Fail>Ava…, siis avatakse importimise aken, kus saad lisada eraldaja. Meie puhul oleks see ‘semikoolon’.

Kui eelvaade on korras, siis kliki ‘Sobib’. Sama aken ilmub ka otse failist kopeerimisel. Seevastu veebist kopeerides lisatakse iga rida oma lahtrisse.

Selle vea parandamiseks selekteeri kogu veerg, klikkides veeru tähisele A ja vali menüüst Andmed>Tekst veergudesse.

Vali eraldaja ‘semikoolon’, vajuta ‘Sobib’ ja säti korda reakõrgus.

Kommentaarid

Kommentaaride haldamine pole küll vorminduse teema, aga lisame vaatame seda ikka. Inimsed unustavad ja see on vist täitsa loomulik :) Aga, selle vastu aitab märkmete tegemine, mida Calc’is nimetame kommentaarideks. Kommentaare võid lisada nii enda, sõbra või kasvõi mõne kliendi jaoks, mille  tunned ära punase ruudukese järgi. Kommentaari nägemiseks liigu hiirega lahtrile ning hoia hiirekursor paigal. Vaikimisi kuvatakse see helekollase taustaga, mille nool suunab kommentaari lahtrile.

Kõige lihtsam on kommentaare lisada, muuta ja kustutada.

Kirjutasin, et kommentaari saab muuta, siis otseselt sellise nimega käsku pole. Juba olemasoleva kommentaari muutmiseks vali jälle ‘Lisa märkus’.

HARJUTUS 6

Lae alla fail: Harjutus06

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale