LibreOffice Calc – Loogikafunktsioonid (HARJUTUS 11)

Teemad

Selles peatükis õpime kasutama tingimuslauseid ja loogikat. Aga kui loogika meid ei takista, siis saame selle vabalt selgeks.

Tingimusfunktsioon IF

IF() funktsioone on enamuse loogikafunktsioone eestvedajaks. Selle funktsiooni abil teeme erinevaid otuseid.

  • =IF(tingimus;väärtus_kui_tõene;väärtus_kui_väär)

IF() funktsioon koosneb kolmest osast:

  1. tingimus
    kontrolltingimus ehk millele peab mingi väärtus vastama. Või millisele tigimusele ei tohi vastata. Kasutatakse tuntud võrdlustehteid

    • > (suurem kui)
    • < (väiksem kui)
    • = (võrdne)
    • >= (suurem või võrdne)
    • <= (väiksem või võrdne)
    • <> (ei võrdu)
  2. väärtus_kui_tõene
    kui seatud tingimus on TÕENE (ingl. k TRUE), siis teostatakse järgmine tegevus, milleks võib olla tekst, number, valem või uus funktsioon
  3. väärtus_kui_väär
    kui seatud tingimus on VÄÄR(ingl. k FALSE), siis teostatakse järgmine tegevus, milleks võib olla tekst, number, valem või uus funktsioon

Teeme ühe lihtsa näite. Meil on lahtris tähed “m” ja “n” (tekstid lisatakse alati jutumärkide vahele!). Tekitame IF() funktsiooni, mis kontrollib, kas lahtris on “m”. Kui on, siis väljastame teksti “mees”, kui ei ole, siis “naine”.

Mitu tingimust

Aga mis siis, kui meil oleks veel kolmas valik tabelis. Näiteks L, mis tähistab “last”. Sel juhul kirjutame VÄÄRA vastuse asemele uue IF() funktsiooni, mis kontrollib uue antud tingimusega.

Ja nii võib neid IF() lauseid üksteise sisse kirjutada rohkem ja rohkem.

Vaatame veel ühte näidet numbritega ja võrrandiga. Näiteks, kui lahtris on arv suurem kui 10, liidame arvule 20% juurde. Muul juhul jääb arv samaks.

Tegelemine veateadetega

Veateadetele nagu näiteks  #VALUE! ja #DIV/0! reageerimiseks on loogikafunkstioonidesse lisatud IFERROR() funktsioon. Näiteks kui sinu lahendus annab veateate, siis saab sellest kasutajat teavitada oma tekstiga. Näitena on meil tabel, mis leiab jagatise.

Kui kasutaja teeb täitmisel vigu, näiteks lisab teksti, unustab lahtreid täita vms, siis saame veateate. Meil on võimalik selle asemele kirjutada aga kasutajale eesti keeles teade. Töötab see siis nii, et kirjutan IFERROR() funktsiooni sisse tehte. Kui see annab veateate, siis väljastab minu teksti. Muul juhul teostab arvutuse.

Oma sõnumi võid ka tühjana väljastada ehk jutumärkide vahele ei lisa midagi. Hea on see siis, kui pead valemi pikalt ära täitma aga arvutatavad lahtrid on tühjad. Ja kui kunagi peaksid need täitma, siis tehakse alles ka arvutused.

HARJUTUS 11

Lae alla fail: Harjutus11.ods

Attachments1

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale