LibreOffice Calc – Tööd lihtsustavad võtted (HARJUTUS 3)

Teemad

  • kopeerimine ja lõikamine
  • vorminduspintsel
  • hiirega kopeerimine või teisaldamine
  • ridade ja veergude lisamine/kustutamine
  • ekraani külmutamine
  • prindiala seadmine
  • HARJUTUS 3

Kopeerimine ja lõikamine

LibreOffice Calc toetab üldlevinud kopeerimismeetodeid:

  • Ctrl+C – kopeeri
  • Ctrl+X – lõika (teisalda)
  • Ctrl+V – aseta/kleebi

Nimetame need kiirklahvide abil kopeerimised “tavalisteks meetoditeks”. Tabelitöötluses tähistatakse kopeeritav ala liikuva punktiirjoonega (marssivad sipelgad).

Seni kuni ala on selekteeritud, saame selle sisu mujale kleepida. Marssivatest sipelgatest saame lahti Esc-klahvile vajutamisega. Samad kopeerimise, lõikamise ja asetamise käsud on välja toodud tööriistaribal ja menüüs ‘Redigeerimine‘. Samast menüüst leiame veel ühe kasuliku asetamise võimaluse ‘Aseta teisiti

See avab menüü paljude valikutega.

  1. Valikunupud
    • Ainult väärtused – asetatakse ainult väärtused; kui on kasutatud valemit ja vormindust, siis need jäetakse maha
    • Väärtused ja vormindus – asetatakse ainult väärtused ja kaasatakse vormindus
    • Vahetatakse read ja veerud – need mis olid enne read on nüüd veerud ja vastupidi
  2. Valik – siin saate täpsustada, mida soovite kopeerida. Näiteks kui on olulised ikkagi valemid ka kaasa haarata, siis lisan siia vastava valiku.
  3. Tehe – kopeerides või lõigates on võimalik teostada matemaatiline teha. See meetod pole just kõige parem, aga selline võimalus on antud.
  4. Sätted – siin on ilusti välja kirjutatud, mida need valikud teevad. Viimane kirje ‘Lingina‘ tähendab seda kopeeritakse lahtri aadress. Kui algallika alhtri sisu muutub, siis muutub ka lähtekoha lahtri sisu.
  5. Lahtrite nihutamine – vaikimisi juba täidetud lahtrite peale asetades tahetakse vanad andmed ära kustutada. Valides nihutamise, liigutatakse juba täidetud lahtrid soovitud suunas.

Vorminuspintsel

Kuigi Aseta teisiti menüüs oli eraldi vorminduse kopeerimise valik täitsa olemas, on see nupp eraldi välja toodud.

Vorminduspintsli kasutamiseks:

  • selekteeri soovitud vorminguga lahter või lahtrid
  • vali vorminduspintsel
  • lohista üle lahtrite kuhu soovid vormindust

Kui olete valinud vorminduspintsli, siis pärast ühte kasutamist peate tööriista uuesti valima. Soovides seda kasutada järjest, siis tehke sellele tööriistale topeltklikk ning hiljem. Tööriistast loobumiseks, vajutage klaviatuuril paoklahvi Esc.

Kasuta vormingupintslit ka olemasolevast vormingust vabanemiseks, kopeerides nö “tühja lahtri” vormingut!

Hiirega kopeerimine või teisaldamine

Calc pakub võimalust andmeid kiiresti teisaldada või kopeerida teise asukohta. Lihtsalt selekteeri soovitud lahtrid, haara hiirega selekteeritud ala servast kinni ning lohista.

https://www.metshein.com/wp-content/uploads/2016/06/lohistamine.gif

Mõningad näpunäited hiiraga lohistamisel:

  • lohistades täidetud lahtrite peale, siis “alumised” andmed kustutatakse
  • hoia all Ctrl-klahvi ja andmetest tehakse koopia
  • hoia all Alt-klahvi ja see võimadab sul andmeid tõsta täidetud lahtrite vahele

Ridade ja veergude lisamine/kustutamine

Kui andmed lahtritesse on andmed sisestatud, siis tihti tuleb neid juurde lisada või ära kustutada. Kõige lihtsam on seda teha parema klikiga vastava veeru või rea tähisele. Ja sealt siis vastavalt valida Lisa või Kustuta.

Uued read lisatakse üles ja uued veerud vasakule ning olemasolevad lahtrid liiguvad siis alla või paremale. Sama parema klahvi menüüst leiame ka olulised lahtrite suuruse lisamise valikud. Erinevalt Excelist on siin ühikud vaikimisi mõlemad sentimeetrites.

Muudan näiteks rea kõrgused 1cm ja veeru laiused 1cm. Et saaks kõik korraga ära muuta, tuleb need ära märgistada. Ja teen seda lohistades hiirega üle veeru või rea tähiste. Teen parema kliki ja muudan ära laiused.

Ekraani külmutamine

Pikemate tabelite puhul neid allapoole kerides (või paremale), kaob silme eest ka tabeli päised. Calc võimaldab need külmutamise abil paika jätta. Külmutamine toimub aktiivse alhtri ülevalt või vasakult. Antud tabeli puhul, soovime külmutada ülemist osa, seega viime kursori lahtrisse A2. Seejärel valime menüüst Aken>Külmuta.

Nüüd kui lehte kerida, jääb ülemine osa paika.

Prindiala seadmine

Kui andmed on sisestatud, siis huvitab meid aeg-ajalt, kas ja kuidas andmed prinditakse. Mitmele lehele need paigutatakse jne. Esimesena võiksime kasutada ‘Printimise eelvaadet‘.

Printimise eelvaadet kasutades, aga ei saa samal ajal parandusi teha. Lülitame selle välja, samale nupule uuesti vajutades. Ja liigume hoopis menüüsse Vaade>Vaade lehepiiridega. Nüüd saame teha muudatusi ja sättida oma tabeleid nii, et need mahuks ikka paberile ära.

Vaatest väljumiseks valige uuesti Vaade>Normaalvaade.

HARJUTUS 3

Lae fail alla siit: Harjutus03

 

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale