LibreOffice Calc – Valemite koostamine (HARJUTUS 4)

Teemad

  • mõisted
  • valemite lisamine
  • valemite kopeerimine täitepideme abil
  • valemite muutmine
  • absoluutne aadress
  • vastuste ümardamine
  • HARJUTUS 4

Mõisted

Selles peatükis õpime seda, miks LibreOffice Calc üldse hea on – arvutamiseks. Võtame midagi lihtsat – aritmeetilised tehted. Aga kõigepealt mõned mõisted.

  • VALEM – s.o sümbolite ja väärtuste kogum, mis arvutamise tulemusel annab mingi tulemuse. Kõik valemid Calc’is algavad võrdusmärgiga (=) ning sellele järgnevad operandid ja operaatorid. Näiteks: =7+8 annab tulemuseks 15.
    119.jpg
  • OPERANDID – on erinevad elemendid (väärtused), millega Calc teostab operatsioone (arvutusi). Kõige lihtsam operand on mingi püsiv väärtus (konstant) – näiteks number. Kõige sagedamini kasutame aga viitamist lahtrile (muutuja), kuhu on sisestatud number. Lahtriviite kasutamise eelis seisneb selles, et kui lähteandmed muutuvad muutub ka tulemus. Operandiks ei pea olema alati number, selleks võib olla ka arvude massiiv, kuupäev, tekst jne.
    120.jpg
  • OPERAATORID – on sümbolid, millega teostatakse mingi operatsioon. Operaatoreid on mitmeid, kõige tuntum neist on plussmärk (+), millega teostame liitmistehet.
    • + liitmine
    • – lahutamine
    • * korrutamine
    • / jagamine
    • % protsent
    • ^ astendamine (AltGr+ä)

Ühes tehtes võib olla kuni 1024 märki. Kõik me mäletame algklassidest sellist reeglit: enne korruta ja jaga siis liida ja lahuta. See tähendab, et tehetel on erinevad prioriteedid – kõrgema prioriteediga tehted tehakse kõige enne ja madala prioriteediga kõige viimasena. Kui tehetel on sama prioriteet, siis arvutatakse vasakult paremale. Kuna tehete järjekord ei taha päris meelde jääda, siis sulud on kõige olulisemad ja nende abil saad tehete järjekorda muuta.

Valemite lisamine

Valemi kirjutamiseks järgi järgmist järjekorda:

  1. aktiveeri lahter kuhu soovid tulemust
    121.jpg
  2. valemi kirjutamist alusta võrdusmärgiga (=)
    122.jpg
  3. kliki hiirega andmeid sisaldavale lahtrile A3. Lahtriaadressi võib ka käsitsi kirjutada ning suurtel ja väikestel tähtedel vahet ei tehta: a3 on sama mis A3.
    123.jpg
  4. lisa operaator +
    124.jpg
  5. kliki järgmisel lahtril B3
    125.jpg
  6. kui on veel andmeid, nagu näitetabelis, siis korda sarnaselt punkte 4 ja 5 (jälgi lahtriviidete värve).
    126.jpg
  7. tehte kinnitamiseks vajuta Enter klahvi (loobumiseks vakuta ESC klahvi)
    127.jpg

Valemite kopeerimine täitepideme abil

Vaatame antud liitmise tabelit edasi. Nagu näete on ülejäänud liitmise lahtrid tühjad, mida saaks just õpitud meetodi abil jätkata. Aga kui meie tabel oleks tunduvalt pikem, siis võtaks see meil kogu meie aja. Kuid siin tuleb CAlc meile appi ja lubab täitepideme abil valemit kopeerida ka järgmistesse lahtritesse.

128.jpg

Mida nurgast lohistamine siis tegi? Nimelt nimetatakse meie poolt sisestatud valemit suhteliseks aadressiks, mis kopeerides suurendas lahtri aadressi reanumbrit ühe võrra.

129.jpg

NB! Sama asi toimib ka vasakult paremale ja siis suurendatakse veerutähist ühe võrra.

130.jpg

Valemite muutmine

Kui olete valemi sisestanud ja vajutanud ENTER, siis lahter kuvab valemi väärtuse. Kui soovid näha lahtris kasutatud valemit, siis aktiveeri soovitud lahter ning valemiriba kuvab lahtri sisu.

131.jpg

Kasuta valemiriba valemis muudatuste või paranduste tegemiseks. Kiiresti saad ka lahtri sisu ikka muuta kui teed soovitud lahtrile hiirega topeltkliki.

Absoluutne aadress

Eelmistes näidetes, olles pannud valemi kirja ja täitepidemest sikutades kopeeriti kõik valemid automaatselt edasi. See on hea kui operandid “jooksevad” kõrvuti. Vaatame aga järgmist näidet “Laulutunnid”

132.jpg

Probleem seisneb selles, et kui kirjutada valem C5 lahtrisse ja täitepidemest sikutada, saame hunniku valesid vastuseid, sest B2 lahtri sisu peab olema muutumatu. Lahtri fikseerimiseks kasutame dollarimärki ($) nii rea kui veeru- kui reatähise ette.

133.jpg

Kiiresti saad dollari märgid, kui kasutad funktsiooniklahvi ShiftF4. Nüüd kui antud valemit täitepidemest sikutada, saame kõik vastused õiged. Kontrollimiseks vaatan viimase lahtri valemit!

134.jpg

Vastuste ümardamine

Kiire võimalus komaarude ümardamiseks on kasutada tööriistariba olevaid vormindamise nuppe:

  • Arvu vorming: arv – kuvab ainult kaks komakohta
  • Lisa kümnenkoht – lisab arvule komakohti juurde
  • Kustuta kümnenkoht – eemaldab komakohti

Komakohtade vormindamisel ei kustutata arve, vaid ümardatakse.

HARJUTUS 4

Lae alla fail: Harjutus04

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale