PowerPoint 2010 – Animatsioonid ja slaidisiire (Harjutus 8)

Slaidide üleminekud

Slaidide vahetust ühelt slaidilt teisele nimetatakse slaidisiirdeks. Microsoft PowerPoint võimaldab slaidisiirdeid animeerida, muuta animatsiooni ajastust ning lisada heliefekte.

Siirded slaidile leiad menüüst Üleminekud.

78.jpg

Otsides galeriist soovitud üleminekut, kuvatakse ka selle eelvaade. Kui selle maha magasid, siis võid klikkide nupule Üleminekud>Eelvaade.

79.jpg

Igal slaidisiirdel võib olla omakorda erinevad seaded, mille leiad Efektisuvandid alt. Näiteks siirde ‘Galerii’ alt saame kaks valikut: paremalt ja vasakult.

80.jpg

Ja kui sobiv slaidisiire on olemas, kliki Üleminekud>Ajastus>Rakenda kõigile. Testi oma esitlust, vajutades nuppu F5.

81.jpg

Slaidisiirde ajastus

Vaikimisi vahetatakse esitluse slaide hiirekliki või klaviatuuri abil. Kuid näiteks fotoalbumi puhul soovid, et pildid vahetuks teatud aja möödudes, lisa linnuke Liigu järgmisele slaidile: Pärast. Lisame näiteks 10 sekundit.

82.jpg

Nagu iga muudatus, liasatakse see ainult aktiivsele slaidile. Et see rakenduks kõikidele slaididele, vajuta Rakenda kõigile. Igal lisatud slaidisiirdel on vaikimisi ajaline kestus, seda saab lühendada või pikendada kui muudateKestus aega.

84.jpg

Heli lisamisel ole ettevaatlik, sest see ei pruugi olla alati meeldiv. Kindlasti sõltub see eesmärgist.

Animatsioonid

Animatsioonide lisamisega saad muuta esitlusi dünaamilisemaks ja näiteks kuvada jooniseid osade kaupa. Kasutan eelmises harjutuses loodud joonist ning avan menüü Animatsioonid. Antud joonisel on kenasti tulbad eraldi rühmitatud ning samuti on ühes rühmas max, min ja valge joon.

85.jpg

Animatsioon lisatakse selekteeritud objektidele. Kui kõik rühmad selekteerida ja lisada animatsioon, siis animeeritakse kõike üheaegselt. Soovides kindlat järjekorda, siis lisan animatsiooni igale rühmale eraldi. Valin lillega tulba ning valin Animatsioonid>Sisselendamine. Juhuslikult sobib Efektisuvandid: Alt. Kui objektile on lisatud animatsioon, siis ilmub selle kõrvale animatsiooni järjekorranumber.

86.jpg

Klikin ükshaaval veergudele ja lisan sama animatsiooni. ‘Min ja max’ objektile valin sama animatsiooni aga Efektisuvandid valin Vasakult.

87.jpg

Nüüd peaks kõik animatsioonid ilmuma järgemööda pärast klahvilevajutust. Animatsioonid menüüst Ajastus grupist leiad ajaga “mängimise” seaded. Näiteks selekteerin kõik objektid ning valin Algus: Pärast eelmist. See kuvab animatsiooni soovitud järjekorras ja automaatselt.

88.jpg

Kestus muudab animatsiooni pikkus ning Viivitus on reaktsiooniaeg.

Täiustatud animatsioon

Keerulisema animatsiooni loomiseks on MS PowerPointis sektsioon Animatsioonid>Täiustatud animatsioon.

89.jpg

Avame sealt Animatsiooniplaani. See kuvab meile programmi paremasse äärde vastava akna.

90.jpg

See kuvab meile kenasti rühmade esinemisjärjekorra, lisatud animatsiooni, selle kestvuse ja viite. Kliki nuppuEsitus ja näed kuidas MS PowerPoint kuvab animatsiooni. Iga rühma lõpust leiad valikunoole.

91.jpg

Noolel klikkides saad kõikvõimalikud seaded animatsiooniga töötamisel.

NB! Reeglina ei tasu keeruliste animatsioonide tegemine end ära ja ainuke kes sellest rõõmu tunneb on autor ise!

Harjutus 8

  • Ava fail harjutus07.pptx, kus on loodud kaks skeemi
  • Animeeri iga joonise objekti
    • tekst on alati rühmitatud selle kujundiga, millel ta asub
    • objekti animatsiooni näidatakse alati pärast hiireklahvile vajutamist
  • Tulemus salvesta harjutus08.pptx formaadis

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale