Premiere Pro – Töötamine piltidega (Harjutus 1)

Mis on video?

Teema pealkiri on küll seotud pilditega, aga enne vaatame, mis asi see video on. Video on tehnoloogia, kus pildid salvestatakse ja taasedastatakse. Taasedastamisega tekitatakse illusioon liikumisest, mida video puhul kutsutakse stseenideks. Kui video salvestatakse kaadrisagedusega 16fps, siis ühe sekundi jooksul kuvatakse meile 16 erinevat pilti. Video puhul räägime tavaliselt 25 või 29,97fps’ist. Järgmises näites salvestasin iga video kaadri pildina ja salvestasin GIF animatsioonina.

Seega on pildid vältimatu videotöötluse osa. Pilte võib kasutada lihtsalt oma videodes elementidena või saame nendest luua erinevaid animatsioone ja salvestada videona.

Mõned näited:

Ja sellepärast me alustamegi oma esimest projekti piltide näitel.

Piltide lisamine ajateljele

Eelmises peatükis tõstsime vajalikud pildifailid projektiaknasse. Nüüd kui sa teed mõnel failil topeltkliki, siis see kuvatakse kohe paremas aknas nii et näeksid kõike.

Võtamegi ühe pildi ja lohistame ajateljele (timeline).

Piltide kestvuse muutmine

Ajatelg on programmi aknen, kus sünnivad pilditöötluse imed :)  See on jagatud kaheks pooleks, kus ülemine osa on videode ja muu graafika jaoks ning alumine helide jaoks. Kui te minu lisatud pilti vaatate, siis näete et see on mingi kindla laiusega.  Tegemist on ajaga, kui kaua seda pilti mängitakse. Et seda parenimi näha, siis suumime lähemale. Selleks haara ajatelje horisontaalse kerimistelje otsast kinni ja lohista väiksemaks.

Klaviatuurilt on võimalik suumida kahe nupu abil, mis asuvad kohe pärast nulli.

Nüüd näeme täpselt ära, kui kaua seda pilti kuvatakse (1:05sek). Kas me saame selle pildi kestvust kuidagi muuta? Jah, selleks on mitu võimalust. Vaikimisi peaks olema sul juba aktiivne Selection Tool, haara sellega ajateljel pildiservast kinni ja lohista. Veendu, et tõstetav serv läheb punaseks ja ilmub samasugune ikoon nagu minu pildil, sest vastasel korral liigutad pildi asukohta ajas.

Nii saad pildile anda aega juurde või võtta maha. Et testida, siis vajuta tühikut või vajuta Play-Stop Toggle nupul.

Teine võimalus on teha ajateljel pildile parem klikk.

See kuvab sulle hetke kestvuse. Muutmiseks kliki Duration valikul ja sisesta soovitud kestvus hh:mm:ss:kaadrid. Hetkel on seal kirjas 1:29, mis näitab, et klipp on 1sek ja 29kaadrit. Kuna meie projekt on valitud 29,97fps, siis iga 30 kaadri täitumisel saame ühe sekundi. Ehk kui sooviksin 5sek klippi, siis lisaksin aja 00:00:05:00.

Pildi suuruse muutmine

Kui nüüd vaadata oma saavutust parempoolses aknas, siis näeme, et pilt on päris suur (3216×1809) ja ei mahu väiksemasse aknasse ära (1280 x 720).

Kuna pildi ja meie projekti külgede suhe klapib, siis tuleb pilti lihtsalt saada väiksemaks. Selleks teeme ajateljel pildile parema kliki ja valime Scale to Frame Size.

Aga teeme nüüd nii, et lisame esimesele pildile juurde teise pilt_2.jpg ja lisame sellele ka Scale to Frame Size.

Kuna see pilt on erineva külgeda suhtega, siis ei kata see akent ära ja jätab mustad alad servadesse. Eemalda käsk Scale to Frame Size ja muudame selle suurust käsitsi:

  1. selekteeri pilt ajateljel
  2. leia Effect Controls paneel
  3. Ava Motion sektsioon
  4. Ava Scale sektsioon
  5. Lohista liugurit, kuni pilt on soovitud suurusega

NB! Kui sul on ikkagi aktiivne Scale to Frame Size, siis ei saa sa seda liugurist seda sikutada, vaid selle kohal asetsevast väärtusest. Kõik väärtused, millel on punktiir all, ssaab hiirega lohistades või selelle klikkide muuta.

Töö mitme pildiga

Meie projektis on hetkel 10 pilti, kui peaksime nende seadeid käsitsi ükshaaval muutma, ei oleks väga suur probleem. Aga mis siis kui pilte oleks rohkem? Vaatame, kuidas korraga pilte lisada ja nende seadistusi muuta. Venitame korraks projektiakna suuremaks. Siin on kenasti näha, kui pikk on pildi kestvus.

Adobe Premiere Pro lubab muuta kõikide piltide vaikimisi kestvust. Oluline on seda teha enne, kui pildid orjektiaknasse sikutanud oled. Ehk hetkel peaksin kõik pildid ära kustutama ja siis valin menüüst Edit>Preferences>General. Ja kohe esimeste seas on valik Still Image Default Duration.

Ja see on kaadrites (frames) ehk kui mul on vaja pildi kestvuseks saada 5sek, siis lisan sinna 150, kuna projekt on 29,97fps. Kui see on muudetud ja nüüd impordin pildid, siis on kõik ühe pikkusega. Kustutan ajateljelt vanad pildid (selekteeri ja Delete), selekteerin projektiaknas 10 pilti ja lohistan.

Nüüd peaks olema peaaegu 1min pikk pildiseeria. Aga pildid endiselt liiga suured! Märgistame kõik pildid ära (lohistan kasti ümber või hoian Shift klahvi all ning klikin esimese ja viimase peal) ja teen parema kliki Scale to frame Size. Ja ära unusta muuta väiksema pildi suurust. Tulemuseks midagi sellist:

Juba lisatud piltide kestvuse muutmiseks selekteerin need ajateljel kenasti ära, teen parem kliki ja valin Speed/Duration. Avanenud aknas teen kindlasti valiku Ripple Edit, Shifting Trailing Clips. See hoiab klipid pärast kestvuse muutmist kenasti koos.

Klippide järjekorra muutmiseks hoia all Ctrl-klahvi ja sikuta kogu klippi. Kui näed valgeid kolmnurkasid/nooli, siis pilt asetatakse kuvatud piltide vahele.

Pildi loomine videost

Videost ühe kaadri ehk pildi kättesaamiseks tee projektiaknas videole topeltklikk. See peaks nüüd kuvama video eelvaate aknas. Vali videos soovitud hetk ja kliki eelvaate akna all Export Frame nupule.

Avanenud aknas vali failile nimi, formaat ja asukoht ning vajuta OK.

Läbipaistvad pildid

Adobe Premiere Pro toetab kõiki videosid ja graafikafaile, millel on Alpha kanal. Ehk meediumid, kus osa pildist on läbipaistev. Tuntumad formaadid, mis seda toetavad on mov, gif, png, tif, psd ja ai. MOV ja GIF formaadi puhul toetatakse ka animatsiooni. Mul on lisatud projektifailidesse Adobe Illustratoris tehtud logo.ai. Lohista see videorajale ‘Video 2’

Logo kestvuse võid ise valida. Logo lisati video keskele ja on kenasti ümbert läbipaistev.

Aga nüüd on mure, et tume ei taha kuidagi välja paista. Idee on seda faili nüüd Illustratoris muuta ja vaadata, kas salvestatud muudatused siia ka jõuavad. Tee projektiaknas või ajateljel logole parem klikk ja vali Edit Original.

Kui sul on vastav programm olemas, siis saad teha muudatusi. Näiteks muudame halli heledamaks ja teeme natuke suuremaks.

Kui muudatused tehtud ja salvestatud, siis ilmuvad need ka Adobe Premiere Pro’s.

Hoia logo ajateljel aktiivsena (1), kliki Effect Controls>Motion (2). Siis saad hiirega logo tõsta soovitud kohta ning vajadusel muuta suurust.

Harjutus 1

  • Sinu ülesandeks on koostada antud 10 pildist video
    • projektifail on Full HD ja fps 29,97
    • kõikide piltide pikkus on võrdne ja kogu animatsioon kestab 45sek
    • lisa  kindlasti ralli logo üles paremale nurka ning muuda roheline värv punaseks
    • tee logo natuke suuremaks, jälgi et ääred ei jääks uduseks
  • Salvesta oma projekt faikimisi seadetega
    • File>Export>Media
    • Format: H.264
    • Output Name väärtusele klikkides saad valida asukoha
  • Lõpptulemuse võiksid panna kuhugi videoportaali (Youtube, Vimeo vms) või jagada läbi pilve (Google Docs, SkyDrive, Dropbox vms)

Viimased postitused

Meist

metshein.com on pakkunud juba üle kümne aasta tasuta eestikeelseid infotehnoloogiaga seotud kursusi. Sama kurssi püütakse järgida ka edaspidi. Eesmärk muuta arvutiõpe võimalikult lihtsaks!

metshein.com: parim eestikeelne koolitusportaal

Autorist ja kontakt: kliki siia

Kontrolli tunnistust

Tööribale